lørdag 25. august 2007

Ny lov vil sikre Askers naturområder

I Soria Moria-erklæringen gikk regjeringen inn for å innføre et særskilt lovfestet vern av Marka i Oslo og omkringliggende kommuner. På denne bakgrunn har Miljøverndepartementet utarbeidet et lovutkast som nå er på høring. Formålet med loven er; "– å bevare et rikt og variert landskap, natur- og kulturmiljø i Marka, og sikre områdets spesielle verdi for friluftsliv, naturopplevelser og idrett". Det foreslås et generelt forbud mot bygge- og anleggstiltak, og det skilles mellom idrett med tilhørende anlegg og det enkle friluftsliv. Løyper, arenaer, bygninger, veier ol., altså idrettsanlegg, foreslås regulert av plan- og bygningsloven. Det enkle og uorganiserte friluftsliv med stier og mindre løyper krever derimot tillatelse kun av kommunen. Lovteksten fastslår uttrykkelig at idrettsanlegg "– skal i minst mulig grad etableres i Marka" og "plasseres så nært bebyggelsen som mulig".

Askers Grønne Venner mener denne loven er svært viktig for å beholde Vestmarka fri for inngrep og anlegg, slik at den kan brukes som rekreasjonsområde for Askers befolkning. Lovutkastet omfatter også Vardåsen, og dette vil sikre Asker et svært sentralt beliggende tur- og naturområde.

Vi i AGV støtter lovforslaget og at dagens markagrenser fastholdes. Dette vil forhindre veibygging, anlegg av typen "badeland", og at alternativet for plassering av skistadion ved Solli gård blir mindre aktuell. Et skianlegg plassert i en av de mest populære innfallsportene til Vestmarka vil forringe mulighetene for uorganiserte aktiviteter og det enkle friluftsliv. I klartekst vil det bety at allmennheten, og det vil si de aller fleste av oss, vil miste et attraktivt turområde til fysisk aktivitet med tilhørende naturopplevelser. Tross optimisme til lovutkastet gjenstår det å se hva den endelige loven vil inneholde. Askers Grønne Venner vil så langt det tjener saken kjempe for at Solli gård blir spart for et skistadion.

Jan Häusler og John R. Hanevold
kandidater for Askers Grønne Venner

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hvordan stiller AGV seg til utvidelse av Vardåsen Skianlegg? Jeg har ennå ikke sett forslag/planene, men er redd en utvidelse vil ødelegge skogen inntil den fine og populære stien mot toppen syd for alpinanlegget. Dersom AGV vil gå imot en slik utvidelse, er min stemme sikret.

Kristin Bjelke (AGV) sa...

Planene for utvidelse av Vardåsen har blitt vist som skisse i komiteen for teknisk, kultur og fritid. Det er vanskelig å se hvor mye den nye traseen vil ta av området, men det vil nok endre turområdet en del. Det er planlagt en trasé som er litt slakere ved siden av dagens bratte løype, og en barnebakke ned mot Gullhella stasjon. Der er det planlagt en P-plass som også kan brukes som innfartsparkering ved togstasjonen. Det er i tillegg planlagt en varmestue ved Gullhella, som også kan brukes til andre aktiviteter som møter, barnehage etc.

AGV følger med på planene for å sikre en forsiktig utvikling av området, men ønsker ikke å gå kategorisk mot en utvidelse av anlegget.
Hensynet til mulighetene for fysisk aktivitet, særlig blant barn og unge, veier tungt i denne saken.