tirsdag 7. august 2007

Kommunevalget er også et miljøvalg!

Reduksjon av biologisk mangfold og utslipp av CO2 og andre klimagasser, er i ferd med å endre levekårene på jorda. Skal utviklingen snus, må det skje endringer i alle lokalsamfunn.

Kommunens arbeid med klimautfordringen må omfatte alle sektorer og tiltak, kommunens egen drift, arealplanlegging og tilrettelegging for at innbyggere og næringsliv kan være med i miljødugnaden.

Askers Grønne Venner er en lokal bygdeliste som har arealpolitikk og miljøspørsmål som sine fremste saker. Vi går bla. inn for at kommunen innfører klimastatus, klimamål og klimaregnskap slik bl.a. svenske kommuner har gjort. For å handle rasjonelt må vi vite hvor vi står, hvor vi vil og hvordan utviklingen går.
Kommunen må informere om gode energi- og miljøløsninger og hvordan Asker oppfyller målene som er satt. Alle kommunale planer må vise miljø- og klimakonsekvensene av tiltakene.

Askers grønne Venner ønsker en styrt fortetting nær kollektivknutepunktene, med levedyktige småsentre med forretninger, helsetilbud og idrettsanlegg nær bomiljøene. Vi ønsker økt bruk av alternative energiløsninger som fjernvarme, bruk av deponigass, grunnvannsbrønner, varmepumper, utnyttelse av overskuddsvarme fra industri, kjøle/fryseanlegg osv. Vi vil at energismarte løsninger skal brukes i alle kommunale bygg, idrettsanlegg og øvrige anlegg.

Kommunen må utvikle veinett som innbyr til å gå og sykle, både for barn og voksne, til arbeid/skole og i fritiden, og det må åpnes nye snarveier for dem som går og sykler. Toget skal bli Askers “T-bane”, og vi vil presse på for å få gode kollektivtilbud, bl.a. på Spikkestadbanen. Kommunen må bidra til å forbedre framkommeligheten for busser, utvikle bussnettet og anlegge holdeplasser langs kollektivfeltet på E18. Asker sentrum skal utvikles videre som kommunikasjonsknutepunkt med innfartsparkering og gode overgangsmuligheter mellom buss og tog.

Avfall skal behandles som en ressurs. Kildesortering av matavfall innføres, og material- og energigjenvinning videreutvikles. Miljø- og klimakravene ved kommunens kjøp av varer og tjenester må videreutvikles.

Askers Grønne Venner vil at Asker skal videreutvikles som et sted for gode opplevelser innen kultur, friluftsliv og idrett, som vi kan oppsøke og delta i uten å reise langt og belaste klima og miljø.

Vi tenker globalt og handler lokalt!
Med ønske om et godt miljøvalg 10. september.

Ingen kommentarer: